Tate Gallery, St Ives

During 2017 the transformation of the Tate Gallery, St Ives was completed, the muti-million pound project doubled the space for showing art and added an additional 600 square metres of gallery space, and has the capacity to accommodate a quarter of a million visitors each year – over 3 times the number for which it was originally designed. 922 lorry loads of soil and rock were excavated from the cliff face to make way for the new Tate St Ives.

Read More

INNOVATIVE DESIGN SOLUTIONS


As the Tate is built into the cliff face with its public rooms facing the sea, the practicality of delivering the works of art to the gallery required a sensitive and functional solution.

Future Fire Solutions were tasked alongside our partners Gilgen Automated Door Controls and Schuco Jansen to design, manufacture and install an oversize fully automatic folding sliding door set for the loading bay which was constructed above the main building of the Gallery. The 8m x 4m door set allows unobstructed access to the loading bay, which is in fact an oversize goods lift which then descends into the gallery spaces below.

Incorporating Schuco Jansen Steel Folding Wall profiles and high tech Gilgen Gearing the Doorset glides aside at the push of a button. FFS worked closely with Gilgen Door Controls to ensure the automatic operation of the Doors has a bespoke safety system which incorporates safety sensors which halt the operation of the doors the second any foreign body comes within a safe distance of the folding mechanism.

Specialist oversize glazing units were transported from Europe to complete the sleek and modern aesthetic of the Door.

“For the first time, Tate St Ives can provide a permanent presence to those iconic 20th Century artists who lived and worked in the town, demonstrating the role of St Ives in the story of modern art. This is accompanied by a new program of large scale seasonal shows, made possible by this historic refurbishment.”

THE BOARD OF DIRECTORS, TATE ST IVES

GET IN TOUCH